Yoga2go - Moving People Since 2006

  Ont-stress met de Psoas Reset

  We leven in een wereld waar stress een alledaags fenomeen is. Een beetje stress is prima, maar het moet niet te lang in je systeem blijven hangen.

  FYSIEK EN GEESTELIJK ONGEMAK

  Is het wel eens in je rug geschoten? Spit(Nederlands) of verschot(Vlaams) of hernia iemand? Blijf je knie- of bekkenklachten houden ondanks allerlei therapieën? Fertiliteit- of menstruatieproblemen? Krijg je niet genoeg lucht? Ben je chronisch vermoeid, heb je moeite met ‘s-ochtends opstaan? Stress heeft invloed op alle facetten van ons lichaam.

  SCHEIDING LICHAAM EN ZIEL?

  Sinds mensenheugenis brengen we onderscheid aan tussen het geestelijke en het materiële. Het heeft te maken met macht maar ook zelfbeschikking, zoals je hier in het kort kunt lezen. Ook vereenvoudigen we de werkelijkheid om complexe materie toegankelijk te maken. Het lichaam wordt voor het leergemak ingedeeld in stelsels -huid, ademhaling, voortplanting en hormonen, spijsvertering, lymfe, hart en vaten, zenuwen, spieren, skelet-,  de zintuigen en de psyche.

  De Westerse geneeskunde bestaat uit specialismen in al die verschillende onderdelen. Dat is logisch, want er is zoveel te weten. Gelukkig lukt het vaak de oorzaak van een klacht te vinden en dat deel van het lichaam te repareren. Helaas, als dezelfde klachten ondanks de ingreep terugkeren of nieuwe (vage) klachten ontstaan, dan word de klacht afgedaan als idiopathisch (eigen ziekte) of zonder bekende oorzaak.

  Heb je een burn out gehad of een zwaar rouwproces ondergaan door verlies van een dierbare of een lichaamsfunctie, dan heb je zelf ondervonden dat lichaam en ziel onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

  We leven in een tijd waarin het steeds belangrijker wordt om aan preventie te doen, omdat simpelweg de verzorgingskosten de pan uit rijzen.  Je kunt het ook zien als eigen verantwoordelijkheid terugnemen, zelfs over het weer creëren van eenheid, verbinding, liefde, terug naar de bron of God als je dat aanspreekt. Erkennen dat we beter voor onszelf moeten zorgen -nu, niet later, daar is lef en moed voor nodig.

  LICHAAM EN GEEST ZIJN ÉÉN

  Ons moderne leven met cultureel bepaalde gewoontes, onze overtuigingen en houdingen bepalen de conditie van de psoasspieren. Ze maken overuren en kunnen behoorlijk vermoeid raken waardoor er klachten kunnen ontstaan. De psoas van de koe of het varken kun je bij de slager herkennen als het haasje, een goed doorbloed, mals stuk vlees. Bij de moderne mens is het vaak taai, kort en uitgedroogd.

  GEMOEDSTOESTAND

  De psoasspieren reageren op jouw gemoedstoestand. Ze kennen geen onderscheid tussen levensbedreigende situaties (achterna gezeten worden door een roofdier) en alledaagse stress van het moderne leven. Te laat komen voor een sollicitatiegesprek, een sneer van je eega of baas, het verlies van een dierbare of een gewelddadige film (het nieuws) op tv, dat geeft een gevoel van onveiligheid. De psoai krijgen het signaal om je te beschermen. Ken je dat gevoel van opzwellende woede,  een stomp in je buik of dat je maag draait bij het horen van een opmerking of nieuws? Dat is ook je psoas.

  INVLOED LICHAAMSHOUDING

  Anatomisch gezien verbinden je psoasspieren de onderrug met de bovenbenen. Links en rechts in je buikholte hechten ze aan de zijkant van de wervels in de onderrug en hun tussenwervelschijven en lopen door het bekken naar de binnenkant van de bovenbeenbotten. De nieren rusten tegen de psoasspieren.  De eierstokken die tijdens de eisprong in omvang kunnen verdubbelen, kunnen in combinatie met een naar achter gekantelde baarmoeder en een gespannen psoas de genitofemorale zenuw irriteren met knie- en dijbeenpijn als gevolg.

  Screen Shot 2015-12-05 at 20.39.03De psoai (meervoud van psoas) beschermen het onderste deel van je ruggenmerg, je centrale zenuwstelsel, door dat deel van de wervelkolom te stabiliseren. Zonder de korf van ribben zijn de onderste rugwervels beweeglijker dan die erboven, maar dat maakt ze ook kwetsbaar.

  BEWEGINGSGEWOONTES

  De media staan er vol mee: zitten is ongezond. Zittende gewoontes bepalen de lengte van je spieren, dus ook van de psoasspieren. Misschien heb je al een stabureau, maar vergeet de jaren niet die je zat. In de kinderstoel, op school, tijdens studie, maaltijden nuttigen, in de auto.  De toestand van je lichaam hangt af van hoe je het tot nu toe in je leven hebt gebruikt. Het is altijd in de beste conditie gezien de omstandigheden….

  SEKS EN VOORTPLANTING

  De psoas speelt een grote rol in de functie van je bekken: naar de wc gaan,  je fertiliteit, je seksleven. Die ongecontroleerde schokken bij een orgasme? De psoas speelt daar ook een rol bij vanwege het complex aan zenuwen die erom en doorheen lopen (lumbale plexus).

  We adviseren beide(!) ouders om al vóór de conceptie een Psoas-Reset te doen. De Psoas-Reset verbetert de doorbloeding van het bekken zodat de baarmoeder steun en voeding krijgt in alle fases van de zwangerschap. Mocht je al zwanger zijn, helpt de Psoas-Reset niet alleen bij de bewegingsvrijheid van de baby maar is ook bij een natuurlijke bevalling.

  ADEMHALING

  De psoai en het middenrif (diafragma) zijn innig met elkaar verweven, in elkaar verstrengeld als een verliefd paartje. Door de Reset worden de psoai weer mals, langer en komen ze in balans. Het diafragma komt terug in zijn oorspronkelijk uitlijning waardoor we weer volledig kunnen ademhalen.

  CHRONISCHE STRESS: HORMONEN EN ZENUWEN

  De stress die niet levensbedreigend is -maar die je wel fysiek ervaart- brengt een reactie teweeg in je hormoonstelsel. Die adrenaline-kick bijvoorbeeld als je schrikt. Prima, zo’n natuurlijke reactie! Alleen je zou ook  de ‘spanningscyclus’ moeten afmaken. En wanneer heb je nog op je werk een ongegeneerde, stampvoetende woede-uitbarsting gehad?

  Kinderen hebben een instinctieve, reflexmatige reactie, ze doen wat het lijf nodig heeft om te ontladen. De Amerikaanse David Berceli zag het in oorlogsgebieden: de lokale bevolking schudde letterlijk de stress van zich af. Dat inspireerde hem te starten met zijn TRE® of Tension & Trauma Release Exercise. De oefeningen schudden letterlijk de spanning van oude (trauma)patronen los.

  STRETCHEN (REKKEN) IS NIET HETZELFDE ALS LOSLATEN

  Met alleen stretchen redt je psoas het niet. Het uitrekken laat niet persé los, het brengt geen ontspanning. Het heeft slechts effect op de elastische eigenschappen van spieren. Zoals een elastiekje weer terugspringt. Manuele manipulatie kan een schrikreactie opwekken in verband met het zenuwrijk gebied.

  Loslaten en ontspannen is een proces van gewaarwording en bewustwording van je houding, spieren en gewoontes. Verbinden – in communicatie komen – met alle delen van ons “zijn” brengt het zelfhelingsproces op gang. Een beetje als in die computerreclame: “… of je stopt de stekker er in“. Psoas-Reset herstelt die connectie in je lijf.

  HOE HELPT OERGEZOND BEWEGEN JE PSOAI?

  Psoas-Reset brengt je psoai in balans waardoor het gevoel van veiligheid in ons lichaam herstelt en bewegingsgemak terugkeert.
  De aandacht voor ademhaling en meditatie tijdens alle oefeningen revitaliseert en ontspant.

  • Totale lichaamsuitlijning (alignment) op basis van Nutritious Movement™
  • Corrigerende oefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Ademhalingsoefeningen en meditatie
  • Speelse, energieke exploraties
  • Advies voor lifestyle aanpassingen
  • Advies voor tijdbesparende oefeningen, te integreren in het dagelijkse leven
  WANNEER EN WAAR?

  Kom mee op onze Griekse retraiteweek, volg een PsoasReset workshop, een Alignment Immersion weekend of schrijf je in voor wekelijkse lessen in Castricum of Neerpelt.