Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE)

Wat is TRE?

Tension Releasing Exercises (TRE) is effectief in het oplossen van stress en onverwerkte emoties die zijn ontstaan door ervaringen in ons leven. Het lichaam kiest er bij een stressvolle gebeurtenis automatisch voor om zich te beschermen door je in een staat van alertheid te brengen (fight or flight) of zichzelf samen te trekken (freeze).

In het dierenrijk zie je dat deze spanning vervolgens los wordt gelaten door te shaken/trillen, waardoor het dier zichzelf neutraliseert. Mensen hebben deze automatische reactie van het lichaam ook; ‘ik stond te trillen op mijn benen’. Maar we zien dit trillen als een onwenselijk effect (‘ze zien dat ik bang ben’) en proberen dit zoveel mogelijk te onderdrukken. Omdat we de spanning dan niet loslaten, bouwen we onbewust chronische spierspanning op waar we last van kunnen krijgen, bijvoorbeeld pijn in ons lichaam of slapeloosheid.

TRE, een methode van David Berceli, leert je oefeningen waardoor je lichaam het natuurlijke herstelmechanisme weer gaat gebruiken om iets letterlijk uit te shaken, zodat we herstellen van deze symptomen van spanning in het lichaam. Dit kun je vervolgens zelf thuis blijven toepassen. Voor een privé les mail lucie@yoga2go.nl - kosten €80,- per sessie.

Hier een deel van mijn verhaal:

Nienja's verhaal

TRE en zwangerschap / bevalling met Nienja: